Diesel rendszer meghibásodás

 

A common-rail dieseleknél jellemző az injektor és a magasnyomású üzemanyag szivattyú meghibásodás, amiért legtöbbször a tankolt üzemanyag minősége a felelős, de természetesen ennek bizonyítása már nem ennyire egyszerű feladat! Ahhoz, hogy minél később szembesüljünk ezeknek az alkatrészeknek a meghibásodásával érdemes megfogadni egy-két jó tanácsot. Az előírt csereperiodusnál sűrűbben cseréltessük az üzemanyagszűrőt, itt még fontos a minőség is, mert rengeteg utángyártó kínál jóval silányabb minőséget, mint a gyári szűrő. Fontos, odafigyelni a tankolt üzemanyag minőségére és arra, hogy azelőtt tankoljunk mielőtt az üzemanyag mutatónk eléri a piros (üres) jelzést.

                         

Cégünk 30 éve foglalkozik motorfelújítással is, amely során a hozzánk bekerülő motorok befecskendezőit minden esetben bevizsgáljuk, teszteljük. A vizsgált injektorok 90%- a nem éri el a gyártó által előírt értékeket. Természetesen az esetek 2-3% -ában meg tudjuk menteni az injektorokat megbontás nélkül, kémiai tisztítással, de többségét fel kell újítani.

 

Azoknak a cégeknek akiknél fontos, hogy ezek a diesel befecskendezésű gépek megbízhatóan, kiesés nélkül dolgozzanak, (gondolok itt közúti árufuvarozásra, mezőgazdasági- és építőipari munkát végző vállalkozásokra) javaslom, hogy kötelező karbantartás részeként végeztessék el, megelőző jelleggel az injektorok vizsgálatát, mert ezzel elkerülhető lehet a meghibásodás és az ezzel járó kiesés költsége.